Stelling over waterontharders

Stellingen over waterontharders!
Hard water komt bijna nergens meer voor in Nederland
Voor metaal en koper (leidingen) is zacht en kalkvrij water slecht
Voor de botopbouw van de mens en dier zouden kalkdeeltjes in het water belangrijk zijn
Deze bovenstaande stellingen en argumenten zijn stuk voor stuk achterhaald door de media en actualiteit van de laatste tijd. Hieronder ontkrachten wij de stellingen van hierboven.

1. De waterleidingindustrie hanteert verschillende begrippen voor de hardheid van water, namelijk: zacht, gemiddeld, hard en zeer hard water. Deze begrippen zijn erg subjectief omdat voor de één zacht water als hard wordt ervaren. Immers vormt er zich gewoon kalkaanslag in waterleidingen, omdat de vorming van kalk vanaf 2,7 dH optreedt. Dit ligt al snel hoger, ook wanneer men zacht water heeft. Daarom is ook voor deze groep een waterontharder erg interessant om aan te schaffen.

2. TNO heeft in 2012 onderzoek gedaan naar de invloed van kalkvrij water op koperen waterleidingen. Uit het onderzoek blijkt dat kalkvrij water beter is voor de leidingen en niet corrosief is, waardoor deze een langere levensduur hebben.

3. Uit ons leidingwater is ongeveer 3.3% van het calcium en 1.1% van het magnesium dat wij dagelijks binnenkrijgen afkomstig uit ons eigen leidingwater. Dit wordt gekenmerkt als praktisch verwaarloosbaar (NEVO code 1885). De WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) leggen geen maximum van deze stoffen op, ook dient er geen minimum hoeveelheid in het leidingwater aanwezig te zijn. Uit verschillende melkproducten krijgen wij voldoende calcium binnen zoals melk en boter, vis, volkorenbrood, groeten en fruit.